15 Ekim 2016 Cumartesi

Kıl Dönmesi Nedir? Kıl Dönmesi Ameliyatsız Geçer mi? Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri



Kıl dönmesi daha çok genç ve kıllı erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle kuyruk sokumu bölümünde görülen bu rahatsızlık Pilodinal Sinüs olarak adlandırılır. Pilodinal sinüs derinin içerisinde yer alır, duvarı kalın bir kist gibi görünen baloncuktur. Kıl dönmesi görülen noktada kıllar derinin dışına doğru değil, derinin içine doğru uzar. Bu durumda derinin altında istenmeyen kıl keseleri oluşur.


Kıl dönmesi rahatsızlığının en çok görüldüğü kitle 16-25 yaş aralığındaki erkeklerdir. Daha çok oturan kişilerde görülen bu rahatsızlık çoğu zaman ameliyat edilmeden sonlandırılamaz. Kıl dönmesinin en çok görüldüğü bölge ise vücudun her zaman nemli kalabilen tek bölgesi olan kuyruk sokumu bölgesidir. Ancak kıl dönmesi vücudun her noktasında meydana gelebilir, özellikle tıraş edilen yerlerde kıl dönmesinin görülme ihtimali daha fazladır. 




Kıl Dönmesi Neden Olur?


Kıl dönmesi birçok sebeple vücudun çeşitli bölgelerinde nüksedebilir. Kıl dönmesinin başlıca sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Çok oturmak
2. Çok terlemek
3. Vücudun aşırı kıllı olması
4. Fazla kilolu olmak
5. Vücuttaki kılları tıraş etmek

Kıl dönmesi çoğu zaman bu durumlara bağlı olarak meydana gelse de yukarıdaki maddelerle alakalı olmayan durumlarda da kıl dönmesi oluşabilir. Genel olarak rahatsızlığı ortaya çıkaran senaryoyu şu şekilde açıklayabiliriz:

Vücudun fazla terleyen ve tıraş edilen bölgelerinde üst deri sürekli nemlidir, derinin altından derinin üstüne çıkması gereken kıllar nemli deriye saplanarak içeriye doğru büyümeye başlar. Böylece içeride dairesel hareketlerle büyümeye devam eden kıllar kıl keselerini oluştururlar. Bu kıl keseleri de diğer kılların derinin yüzeyine çıkmasını engeller. Bu nedenle kıl dönmesi rahatsızlığı baş gösterir. Zamanla iltihaplanan bölge ağrır ve insana acı çektirir. Özellikle kuyruk sokumu bölgesinde görülen kıl dönmesi rahatsızlığı hastanın oturmasına engel olabilir.

Çoğu zaman sırttan kopan kıllar vücudun en nemli bölgesi olan kuyruk sokumu bölgesine dökülür. Bu bölümde biriken kıllar nemli deriye saplanır ve dışarı doğru uzaması gereken diğer kıllara engel olurlar. Böylece kıl dönmesi rahatsızlığı bahsi geçen bölümde zuhur eder.

Yüzde, göğüste ve bacakta görülen kıl dönmesi çoğu zaman yanlış tıraşlamaya bağlı olarak ortaya çıkar. Kılların uzadığı yöne doğru kesilmesi gerekir, eğer kıllar uzadığı yönün aksine tıraşlanmışsa bu bölgede kıl dönmesi görülebilir. 



Kıl Dönmesi Belirtileri

Kıl dönmesi belirtilerini erkenden fark etmeniz durumunda hemen bir doktora başvurmalısınız. Böylece ameliyat gerektirecek bir duruma ulaşmadan rahatsızlığınızdan kurtulabilirsiniz. Kıl dönmesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

1. Kızarıklık
2. Vücudun çeşitli bölgelerinde şişlikler
3. Kızarıklık olan noktanın sürekli kaşınması
4. Kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen şişlikler
5. Şişliklerin zamanla iltihaplanması, yara haline gelmesi

Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Özellikle genç ve kıllı erkeklerin ortak problemi olan kıl dönmesi çeşitli şekillerle tedavi edilebilir. Kıl dönmesi erken fark edildiğinde krem tedavisi uygulanır. Doktor kontrolünde kullanılan bu kremin markası Fucidin'dir. Fucidin adlı krem kıl dönmesi görülen bölgeye uygulanır. Genel olarak bir çay kaşığı kadar uygulanması gerekir. Kremin etkisini göstermesi için sorunlu bölgeye yedirilmesi gerekir. Krem tedavisi çoğu zaman 2 hafta kadar sürer. Bu süreçte tedaviden olumlu cevap alamayanlar kıl dönmesi ameliyatı olmak zorunda kalabilirler. 



Fucidin Krem Kıl Dönmesini Geçiriyor mu?

Fucidin krem içerisinde yer alan Fucidik asit sayesinde derinin altındaki kıl keselerine erişir ve bu keselerde yer alan kılları eritir. Buna ek olarak dış deriyi de aşındıran krem sayesinde kıl keseleri ortaya çıkabilir. Ancak bu durum tamamen kişinin yapısıyla ilgilidir. Bazı kişiler kıl dönmesinden Fucidin krem sayesinde kurtulurken kimileri Fucidin kremin bir faydasını görmez. Doktorlar çoğu zaman reçeteye bu kremin yanı sıra bir de ağrı kesici yazarlar. Böylece sorunlu bölgenin size vereceği acıyı hissetmemeniz hedeflenir.

Kıl Dönmesi Can Yakar mı?

Kıl dönmesinin hasta kişiye acı verip vermeyeceği sorunun ortaya çıktığı bölgeyle ilgilidir. Kuyruk sokumu bölgesinde görülen kıl dönmesi çoğu zaman hastaya ağrı ve acı verir. Ancak diğer bölgelerde ortaya çıkan kıl dönmesi rahatsızlıkları bu kadar acı vermez. Kıl dönmesi fark edildiği an doktora gidilmelidir. Aksi halde bu rahatsızlık ilerler ve kıl dönmesi tedavisi için büyük bir ameliyat gerekebilir.



Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır? 

Kıl dönmesi rahatsızlığının ilerlediği durumlarda kişilerin bu rahatsızlıktan kurtulmaları için ameliyat olmaları gerekir. Kıl dönmesi ameliyatı çoğu zaman oldukça kısa sürer. Ancak rahatsızlığın durumuna göre ameliyatın süresi değişiklik gösterebilir. Çoğu zaman kıl dönmesi ameliyatı 15-30 dakika arasında tamamlanır. Ancak bazı durumlarda bu ameliyat 2 saate kadar uzayabilir. Kıl dönmesi ameliyatı lokal anestezi ya da genel anesteziyle yapılır. 

Lokal Anesteziyle Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lokal anesteziyle kıl dönmesi ameliyatı yapılırken belden aşağısı uyuşturulur. Bu ameliyat yapılırken hastanın bilinci açık olur, ancak morfinin etkisi sayesinde hasta herhangi bir şekilde acı ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi daha çok ilerlememiş kıl dönmesi rahatsızlıkları için tercih edilir. Morfinin etkisi geçene kadar kişi ayağa kalkamaz, yürüyemez.

Genel Anesteziyle Kıl Dönmesi Ameliyatı

Kıl dönmesi rahatsızlığının daha çok ilerlediği durumlarda genel anesteziyle kıl dönmesi ameliyatı yapılır. Genel anesteziyle kıl dönmesi ameliyatı için hasta morfinle uyutulur. Ameliyattan birkaç saat sonra hasta ayağa kalkabilir. 



Kıl Dönmesi Ameliyatı Riskli Mi?

Kıl Dönmesi ameliyatının herhangi bir riski bulunmuyor. Ancak ilerleyen kıl dönmesi vakalarında kıl keseleri kuyruk sokumunun daha üstüne çıkabilir. Bu durumda ameliyatın kapsayacağı alan genişlediği için kıl dönmesi ameliyatı daha zor geçecektir. Genel olarak risksiz bir ameliyat olan kıl dönmesi ameliyatı çoğu zaman başarılı geçer.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kıl dönmesi ameliyatı olduktan sonra rahatsızlığın tekrar başgöstermemesi için dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Kıl dönmesi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken şeyler şunlardır:

1. Ameliyat olduktan sonra 3 gün banyo yapılmamalıdır(büyük çaplı ameliyatlarda)
2. Ameliyat edilen bölgenin temizliğine dikkat etmek gerekir
3. Ameliyat edilen bölge belli bir süre tıraşlanmamalıdır
4. Kuyruk sokumu bölgesinden ameliyat olanlar ameliyatlı bölgeyi fazla germemeye dikkat etmelidir
5. Ameliyat sonrası 30 gün kadar ameliyatlı bölgenin üstüne oturmamak, yan pozisyonda oturmak gerekir

Kıl Dönmesi Ameliyatı Kesin Çözüm mü?

Kıl Dönmesi ameliyatı çoğu zaman başarılı bir şekilde sonuçlansa da bazı durumlarda kıl dönmesi ameliyatından sonra da hastalığın tekrar nüksettiği görülür. Genel olarak bir oran vermek gerekirse kıl dönmesi ameliyatının yüzde 95 oranında olumlu sonuçlandığını söyleyebiliriz.

Kıl Dönmesi Ameliyat Olmadan Geçer mi?

Birçok doktora göre kıl dönmesi rahatsızlığı ameliyat olmadan geçmez. Ancak İbrahim Saraçoğlu kıl dönmesinin ameliyat edilmeden de tedavi edilebileceğini iddaa ediyor. Kıl dönmesi rahatsızlığı yaşayan kişiler ilk olarak alternatif tedavi yöntemlerini denemeli, sonuç alamazlarsa ameliyat olmayı seçmelilerdir. Böylece rahatsızlıklarından net olarak kurtulabilirler.




Kıl dönmesi için Doktor İbrahim Saraçoğlu'nun da onayladığı bir ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi bulunuyor. Çoğu zaman işe yarayan bu yöntemi şu şekilde açıklayabiliriz:

Isırgan otu aşındırıcı bir etkiye sahiptir, aynı zamanda vücuttaki iltihabı yok eder. Aktarlardan aldığınız ısırgan otunu ılık suda lapa haline getirmelisiniz. Lapa haline getirmiş olduğunuz ısırgan otunu ince bir tülbente ya da beze sararak kıl dönmesi rahatsızlığı bulunan noktaya koymalısınız. Burada 15 dakika kadar beklettiğiniz ısırgan otu hem iltihabı alır hem de deriyi inceltir.
2 gün uygulayıp bir gün ara vermeniz gereken bu tedavi yöntemi 5. gün cevap verir. Kıl dönmesi yaşanan bölgedeki kıl keseleri açılır ve kıllar dışarı doğru çıkmaya başlar. Bu aşamada yapılması gereken şey küçük bir cımbızla dışarı doğru çıkan kılları çekip almaktır. Tedaviye bütün kıllar çıkana kadar devam edilmelidir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Senin Yorumun Nedir?